Πέντε χρόνια εμπειρίας με το FiLaC® laser για την αντιμετώπιση του συριγγίου ορθού: αποτελέσματα μακροπρόθεσμης παρακολούθησης.

900 604 Proctologia.gr

A. Wilhelm, A. Fiebig, M. Krawczak

Ιστορικό:
Υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν τις ενδοσκοπικές θεραπείες περιεδρικών συριγγίων, με την ομάδα μας να αναφέρει τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη χρήση της οπτικής ίνας (FiLaC® Fistula laser Closing) στη θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων.

Μέθοδοι:
Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν, στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης παρακολούθησης, να αξιολογήσει μια σειρά πρωκτικών συριγγίων στα οποία πραγματοποιήθηκε εξάχνωση του ενδοθηλίου τους, με τη χρήση laser, σε συνδυασμό με τη χρήση κρημνού για το κλείσιμο του εσωτερικού στομίου του συριγγίου. Προσδιορίστηκαν οι παράγοντες που συντέλεσαν στην πρωτογενή και στην δευτερογενή επιτυχή επούλωση (δηλαδή επιτυχία μετά από μία ή δύο επεμβάσεις).

Αποτελέσματα:
Η μελέτη ανέλυσε 117 ασθενείς σε χρονικό διάστημα παρακολούθησης 25,4 μήνες κατά μέσο όρο (εύρος 6-60 μήνες), με 13 από τους ασθενείς να έχουν συρίγγια που σχετίζονται με του Crohn.
Δεν αναφέρθηκε ακράτεια σε στερεά και υγρά κόπρανα. Το ποσοστό της πρωτογενούς επούλωσης ήταν 75/117 (64.1%), ήτοι 63,5% για κρυπτοαδενικά (cryptoglandular) συρίγγια έναντι 69,2% για τα συρίγγια σε ασθενείς με νόσο του Crohn.
Από τους 42 ασθενείς που απέτυχαν αρχικά να θεραπευτούν με την τεχνική FiLaC®, οι 31 υποβλήθηκαν σε δεύτερη επέμβαση (“Re-FiLaC®”), εκτομή του συριγγίου. Συνυπολογίζοντας και το ποσοστό της δευτερογενούς επούλωσης, που ορίζεται ως επούλωση του συριγγίου στο τέλος της περιόδου της μελέτης, το συνολικό ποσοστό επιτυχούς θεραπείας διαμορφώθηκε στα 103/117 (88%). Το ποσοστό ήταν 85,5% για τα κρυπτοαδενικά συρίγγια έναντι του 92,3% των συριγγίων Crohn.
Ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό πρωτογενούς επιτυχίας παρατηρήθηκε στα συρίγγια διασφιγκτηριακού τύπου, με τα πρωτογενή και τα δευτερογενή αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από την ηλικία, το φύλο, την παρουσία της νόσου του Crohn, τον αριθμό των προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων και τον τύπο του κρημνού που χρησιμοποιήθηκε για το κλείσιμο του εσωτερικού ανοίγματος του συριγγίου.

Συμπεράσματα:
Υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποστοστό πρωτογενούς επιτυχίας με τη χρήση της θεραπείας FiLaC®. Αν η FiLaC® αποτύχει, η δευτερογενής επιτυχία με επανάληψη της FiLaC® ή άλλων προσεγγίσεων, ήταν υψηλή. Η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση FiLaC®, μπορεί να αποτελέσει μια λογική επιλογή θεραπείας πρώτης γραμμής για τη θεραπεία των περιπρωκτικών συριγγίων.

Tech Coloproctol 2017