Περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια: ποια είναι η σύγχρονη θεραπεία;

600 400 Proctologia.gr

Γράφει ο: Άλκηβιάδης Φ. Παππάς, Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος

Στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα ή στον ορθό, δηλαδή στο τελευταίο κομμάτι του παχέος εντέρου, μπορεί να δημιουργηθεί κοιλότητα με πύον (απόστημα) μετά από λοίμωξη που προκαλείται στις εντερικές κρύπτες και εξαπλώνεται μέσα στους πρωκτικούς αδένες.

Συνηθέστερα αίτια δημιουργίας του αποστήματος είναι η εξασθένηση του οργανισμού, τα διευρυμένα θηλώματα, τα κονδυλώματα στην οδοντωτή γραμμή ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Εάν τα ορθοπρωκτικά αποστήματα, αφεθούν να «σπάσουν» από μόνα τους, χωρίς έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση, το πιθανότερο είναι να εξελιχθούν σε συρίγγια. Συρίγγιο, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί και όταν το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με απλή διάνοιξη- παροχέτευση, χωρίς να επακολουθήσει επαρκής χειρουργικός καθαρισμός της κοιλότητας.
Τα συρίγγια ενδέχεται να είναι μεμονωμένα είτε πολλά μαζί και να έχουν μικρές οπές (στόμια) στην περιπρωκτική επιφάνεια του δέρματος, από τα οποία ρέει κατά καιρούς πυώδες υγρό. Πόνος εμφανίζεται όταν τα συρίγγια αποφράσσονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξανά αποστήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης των περιπρωκτικών συριγγίων
Η αντιμετώπιση των συριγγίων του πρωκτού πραγματοποιείται με διαφορετικές μεθόδους, αναλόγως με τον εντοπισμό και τη μορφολογία τους (μικρά, μεσαία ή υψηλά).
Για τα χαμηλά ή μικρά συρίγγια, η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση , π.χ. συριγγιοτομή φαίνεται να είναι σχετικά ασφαλής και καλά αποδεκτή στην κλινική πράξη ακόμη και σήμερα.
Για τα μεσαία και υψηλά συρίγγια, οι συμβατικές χειρουργικές τεχνικές (αφαίρεση του συριγγίου, τοποθέτηση Setton – τεχνική του Ιπποκράτη) συχνά συνοδεύονται από βλάβη του σφιγκτήρα και υψηλά ποσοστά υποτροπών με συχνό επακόλουθο την κακή λειτουργία της περιοχής ή και τη μόνιμη ακράτεια. Η ανάγκη για λιγότερο τραυματική και πιο αποτελεσματική θεραπεία, προστασία του σφικτήρα μυ και του μηχανισμού εγκράτειας, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην υιοθέτηση πιο σύγχρονων μεθόδων θεραπείας. Οι αντιπροσωπευτικότερες από αυτές είναι η διασφιγκτηριακή απολίνωση του συριγγίου, η τοποθέτηση ειδικού βύσματος εντός του συριγγίου (προέρχεται από τον υποβλεννογόνο χοίρειου λεπτού εντέρου), η χρήση ειδικής ινώδους κόλλας και η μέθοδος laser FiLaC®.

Η διασφιγκτηριακή απολίνωση του συριγγώδους πόρου
φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική με σχετικά μικρό τραυματισμό της περιοχής. Η τοποθέτηση ειδικού βύσματος και η χρήση ινώδους κόλλας έχουν περιορισμένη χρήση και χαμηλά ποσοστά επούλωσης.
H θεραπεία των περιπρωκτικών συριγγίων με το laser FiLaC® κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος καθώς είναι εντελώς ατραυματική, απόλυτα ασφαλής και συνοδεύεται από θαυμάσια κλινικά αποτελέσματα.

Η θεραπεία των περιπρωκτικών συριγγίων με τη μέθοδο FiLaC®
Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση εξελιγμένου χειρουργικού laser με διπλό μήκος κύματος (Leonardo dual 980nm / 1470nm) το οποίο μέσω ειδικού μείγματος ενέργειας laser και μιας οπτικής ίνας με κυκλική εφαρμογή της ενέργειας (radial) επιτυγχάνει την αποδόμηση του συραγγώδους πόρου, την εξάλειψη της σήψης και τη δημιουργία άσηπτης φλεγμονής που οδηγεί σύντομα στην πλήρη επούλωση και στην οριστική θεραπεία του συριγγίου.
Η θεραπεία πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς τραυματισμό του σφιγκτήρα, διατηρώντας ακέραιο κάθε μέρους του μυϊκού ιστού, ελαχιστοποιώντας τα ενδεχόμενα υποτροπών και ακράτειας. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, αναίμακτη, σύντομη και συνοδεύεται από εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.

Η εμπειρία μας στη θεραπεία των πρωκτικών συριγγίων με τη μέθοδο FiLaC®
Στα πλαίσια της δραστηριότητάς μας στο ειδικό πρωκτολογικό κέντρο proctoclinic, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τη μέθοδο FiLaC® από το 2012, πρώτοι στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη. Μετά από την απόκτηση της σχετικής εμπειρίας και με την εξέλιξη της τεχνολογίας (laser διπλού μήκους κύματος), τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016) η εφαρμογή αυτής της τεχνικής επιτρέπει την επούλωση των περιεδρικών συριγγίων σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%!
Η εύκολη εφαρμογή και τα εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα καθιστούν τη μέθοδο FiLaC® ιδανική θεραπεία για όλους τους τύπους των περιπρωκτικών συριγγίων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να την προτείνουμε σχεδόν σε όλους τους ασθενείς.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας η θεραπεία των πρωκτικών συριγγίων με τη μέθοδο FiLaC® εξασφαλίζει:
• Δυνατότητα θεραπείας σε όλα τα περιεδρικά συρίγγια ανεξαρτήτως μήκους
• Ελεγχόμενη, ατραυματική θεραπεία που διατηρεί ανέπαφο το σφιγκτηριακό μηχανισμό και τη λειτουργία της εγκράτειας
• Η ενέργεια του laser επιτυγχάνει αντισηψία της περιοχής και επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης σε υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.
• Εύκολη πρόσβαση και θεραπεία ακόμη και σε συρίγγια με δύσκολη ανατομία λόγω της ευκαμψίας της οπτικής ίνας
• Ολιγόλεπτη επέμβαση που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για το κλείσιμο του στομίου
• Εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια σε ασθενείς με νόσο Crohn και πολλαπλά συρίγγια
• Τόσο η θεραπεία FiLaC® όσο και η εξειδικευμένη χρήση του laser αποτελούν πολύτιμη επιλογή τόσο για τη θεραπεία υποτροπών αλλά και για την επούλωση τραυμάτων και ελκών κατόπιν αποτυχημένων κλασικών επεμβάσεων.

Άλκηβιάδης Φ. Παππάς – Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος
Proctoclinic:
Φιλλύρων 5, Ηράκλειο Αττικής
Τ.Κ. 14122,
Τηλ : 210 2820470