Γράφει ο Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος, Γαστρεντερολόγος – Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να είναι μια πάθηση «ταμπού», παρόλα αυτά κατατάσσεται πρώτη στις παθήσεις του ορθού και του παχέως εντέρου και η παγκοσμίως εκτιμώμενη επικράτησή της κυμαίνεται μεταξύ 4%-36% του πληθυσμού.
Η αιμορροϊδοπάθεια συναντάται και στα δύο φύλα (ακόμα και στην παιδική ηλικία) αλλά η εμφάνισή της είναι συχνότερη στους άνδρες. Ετυμολογικά, το όνομά της προέρχεται από την περιγραφή του σημαντικότερου συμπτώματός της, δηλαδή της αιμορραγίας.
Τα αίτια εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι ξεκάθαρα, συνήθως όμως αποδίδεται στην χρόνια δυσκοιλιότητα (αλλά και στην διάρροια), στην καθιστική ζωή, στα στενά ρούχα, στην κακή διατροφή (τηγανιτά, καυτερά και πικάντικα φαγητά και υπερκατανάλωση αλκοόλ), στην εγκυμοσύνη και τέλος στην πολύωρη προσπάθεια κένωσης του εντέρου κατά την οποία αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και προκαλείται η διαστολή των φλεβών με αποτέλεσμα την δημιουργία αιμορροϊδικών όζων.
Ανάλογα με την θέση που έχουν οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές (εντός του πρωκτικού σωλήνα) και εξωτερικές (εκτός του πρωκτικού σωλήνα). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα 2 αιμορροϊδικά πλέγματα. Ανάλογα με την μορφολογία τους τώρα, ταξινομούνται σε:
• Πρώτου βαθμού, όταν οι όζοι προβάλλουν ελαφρώς μετά την κένωση, προξενώντας μικρή αιμορραγία.
• Δευτέρου βαθμού, όταν οι όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται αυτόματα αμέσως μετά.
• Τρίτου βαθμού, όταν οι όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται μόνο με χειρισμό.
• Τετάρτου βαθμού, όταν οι όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως έξω από τον πρωκτικό σωλήνα και δεν ανατάσσονται ούτε με χειρισμό.
Εκτός από την αιμορραγία που αποτελεί βασικό σύμπτωμα της πάθησης, άλλα συμπτώματα είναι ο πόνος, η δυσφορία, η ψηλάφηση μάζας, η έκκριση υγρών, ο κνησμός και η θρόμβωση. Αρκετοί από τους πάσχοντες υποφέρουν σιωπηλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια και όταν αποφασίσουν να επισκεφθούν κάποιον ειδικό, οι αιμορροΐδες τους είναι συνήθως σε προχωρημένο στάδιο.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική γιατί εκτός του ότι σταματάει την εξέλιξη της αιμορροϊδοπάθειας και τις βαρύτερες επιπλοκές της (π.χ. νέκρωση, αναιμία, λοίμωξη), μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως την ύπαρξη άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτωματολογία (π.χ. νεοπλασίες).
Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στο αρχικό στάδιο, όχι μόνο θεραπεύει άμεσα τα ενοχλητικά συμπτώματα, προλαμβάνει τους συνακόλουθους κινδύνους για την υγεία του ασθενούς, επιτυγχάνοντας μάλιστα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
Στις αιμορροΐδες αρχικού σταδίου γίνεται συνήθως συντηρητική θεραπεία, δηλαδή με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με φαρμακευτική αγωγή ή αλοιφές κ.α. Αυτού του είδους η θεραπεία αν και μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς, δεν προσφέρει δυστυχώς οριστική λύση στο πρόβλημα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα επανέρχονται καθιστώντας απαραίτητη την χειρουργική αντιμετώπιση.
Οι χειρουργικές επέμβασεις ανέκαθεν τρομοκρατούσαν τους ασθενείς αποτρέποντάς τους από την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης. Η αναζήτηση μιας μη επίπονης χειρουργικής θεραπείας των αιμορροΐδων οδήγησε πρόσφατα στην εισαγωγή μιας καινοτόμας και ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, την απολίνωση των αιμορροΐδων με laser (HeLP, hemorrhoidal laser procedure). Η μέθοδος αυτή ακολουθεί την λογική των μεθόδων απολίνωσης με τη χρήση υπερήχων, έχοντας όμως ως πλεονέκτημα την λιγότερη επεμβατικότητα και δεν απαιτεί αναισθησία (διότι στην εσωτερική περιοχή του πρωκτού δεν υπάρχει αίσθηση πόνου καθώς δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου).
Κατά την επέμβαση, οι αιμορροϊδικές αρτηρίες απολινώνονται με την χρήση ενός ειδικού laser, με την βοήθεια ενός αισθητήρα doppler. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτεται η τροφοδοσία των αιμορροϊδικών όζων, οδηγώντας στην συρρίκνωσή τους και στην στερέωση του μυϊκού στρώματος που βρίσκεται κάτω από αυτές. Μετά την θεραπεία, λόγω της αιμοστατικής δράσης του laser, παρατηρείται μείωση της αιμορραγίας εντός 7-14 ημερών σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των αιμορροϊδικών όζων, διαδικασία που διαρκεί έως και 10 εβδομάδες.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων με την μέθοδο HeLP® μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε εξωτερικά ιατρεία. Είναι εύκολη, ασφαλής και μια αποτελεσματική επιλογή για την θεραπεία των συμπτωματικών αιμορροΐδων, στην περίπτωση απουσίας σημαντικής πρόπτωσης του βλεννογόνου (1ου και 2ου βαθμού).
Πηγές:
• Loder PB, Kamm MA, Nicholls RJ, Phillips RKS (1994) Hemorrhoids: pathology, pathophysiology and aetiology. Br J Surg 81:946-954
• Plaper H, Hage R, Duarte J, Lopes N, Masson I, Cazarini C, Fukuda T (2009) A new method for hemorrhoid surgery: intrahemorrhoidal diode laser, does it work?
• Salfi R (2009) A new technique for ambulatory hemorrhoidal treatment. Coloproctology 31:1-7
Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος Γαστρεντερολόγος, Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Γενική Κλινική Μητέρα
Ενδοσκοπικό Τμήμα
Τηλ. Επικοινωνίας 210 6869859
Ιατρείο
Μουσών 1 Ν. Ψυχικό
Τηλ 2106869859