Αιμορροϊδοπάθεια: ο ασθενής δεν έχει τίποτε να φοβάται πια!

600 400 Proctologia.gr

Γράφει ο: Άλκηβιάδης Φ. Παππάς, Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση που από την παιδική ακόμη ηλικία, συναντάται και στα δύο φύλα αν και με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.

Η αιμορροϊδοπάθεια συχνά αποτελεί ταμπού καθώς οι ασθενείς δεν μιλούν για το πρόβλημά τους και δεν προσέρχονται έγκαιρα στον ιατρό, ενώ συχνά, καταφεύγουν σε λύσεις που καθιστούν την κατάστασή τους ακόμη δυσκολότερη.

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς, Χειρουργός και ειδικός πρωκτολόγος, που από το 2009 πρωτοστατεί στην ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των παθήσεων εντέρου και πρωκτού (αιμορροΐδες, κύστη κόκκυγα, ραγάδα δακτυλίου και συρίγγια πρωκτού), μας δίνει απαντήσεις σχετικά με το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας, τις σημαντικές επιπτώσεις της, αλλά και για το σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισή της.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσιολογικό ανατομικό και λειτουργικό στοιχείο του σώματός μας. Αποτελούν μαξιλαράκια που περιέχουν αγγεία και βρίσκονται στην απόληξη του παχέος εντέρου, προφυλάσσοντάς το από τραυματισμό ή διαρροές.

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στη ζωή των ασθενών;
Αιμορροϊδοπάθεια ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση των αιμορροΐδων, όταν αυτές πρήζονται, εντός του εντέρου ή προβάλλοντας και έξω από αυτό αιμορραγώντας, προξενώντας δυσάρεστα συμπτώματα, (πόνο, αιμορραγία, αίσθημα βάρους, ατελούς κένωσης, κνησμό, κ.α.) με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τόσο ως προς την καθημερινότητά του όσο και ως προς τη συνολικότερη σωματική υγεία και ψυχική του διάθεση.

Πως προκαλείται η αιμορροϊδοπάθεια και πόσο επικίνδυνη είναι;
Η αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα στους ανθρώπους των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, λόγω του αγχώδους τρόπου ζωής και εργασίας, των διατροφικών συνηθειών αλλά και ως αποτέλεσμα κυήσεων (και των αυξημένων πιέσεων που δέχεται το έντερο). Υπολογίζεται ότι περίπου 3 στους 5 έχουν εμφανίσει ή θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πρόβλημα αιμορροΐδοπάθειας.
Η αιμορροϊδοπάθεια δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ανθρώπου, δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια και τυχούσα θρόμβωσή τους δεν θέτει σε κίνδυνο κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι αιμορροΐδες μόνο όταν προκαλούν έντονη αιμορραγία.

Πως θεραπεύεται η αιμορροϊδοπάθεια;
Σε αρχικά στάδια, η αιμορροΐδοπάθεια μπορεί να θεραπευτεί χωρίς επέμβαση, με ειδικό πρόγραμμα διατροφής, αλλαγή στις συνήθειες και ελάττωση του χρόνου παραμονής στην τουαλέτα, και πιθανόν, με τη βοήθεια κάποιας ειδικής κρέμας.
Ακόμη και στα πιο προχωρημένα στάδια, η αιμορροϊδοπάθεια είναι απολύτως θεραπεύσιμη,αλλά με χειρουργική επέμβαση. Όμως, η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι πλέον επώδυνη και ακρωτηριαστική, καθώς δεν επιδιώκει την αφαίρεση (εκτομή) των αιμορροΐδων, αλλά επιτυγχάνει τη θεραπεία τους με ελάχιστα επεμβατικό, ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο.

Πως πραγματοποιείται η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας;
Ο πλέον σύγχρονος τρόπος θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας ονομάζεται «LHP – αιμορροΐδοπλαστική με laser» και πραγματοποιείται είτε αποκλειστικά με laser ή σε συνδυασμό με απολίνωση-ανάρτηση των αιμορροϊδικών όζων σε περιπτώσεις πολύ προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας.
Η αιμορροϊδοπλαστική πραγματοποιείται με εξελιγμένο χειρουργικό laser και ειδικούς καθετήρες οπτικών ινών, που προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και μικροχειρουργική ακρίβεια καθιστώντας τη θεραπεία απόλυτα εστιασμένη και απολύτως ασφαλή για τον ασθενή.
Η θεραπεία πραγματοποιείται από μία μικρή οπή από την οποίας ένας ειδικός καθετήρας εφαρμόζει την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο ιστό προκαλώντας συρρίκνωση του αιμορροϊδικού όζου και προσκόληση του βλεννογόνου στα υποκείμενα στρώματα, αποτρέποντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής;
Η αιμορροΐδοπλαστική LHP είναι πραγματικά ανώδυνη και αναίμακτη και πραγματοποιείται μέσα σε 15 λεπτά με τη χρήση ήπιας μέθης, με μικροχειρουργική ακρίβεια, χωρίς τομές, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραύματος, μολύνσεων και πόνου, ενώ διαφυλάσσει την ανατομική δομή του πρωκτικού καναλιού. Τα αιμορροϊδικά μαξιλαράκια παραμένουν λειτουργικά, ενώ ο βλεννογόνος και ο σφικτήρας διατηρούνται ανέπαφοι αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας ή άλλων επιπλοκών. Ο ασθενής σε δύο ώρες μπορεί να λάβει εξιτήριο από την κλινική και από την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες. Η αιμορροϊδοπλαστική συνίσταται όχι μόνο για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας στα πρώιμα αλλά και στα προχωρημένα στάδια με εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα που σύμφωνα με την προσωπική μας εμπειρία αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία κυμαίνονται από 95 -100%!

Πως κρίνουν οι ασθενείς σας τη νέα θεραπευτική προσέγγιση;
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι άμεσα συνυφασμένη με την υγεία του εντέρου το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ο δεύτερος εγκέφαλος» του ανθρωπίνου σώματος. Οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια συνήθως βιώνουν τις επιπτώσεις της, τόσο στη συνολικότερη υγεία όσο και στην ψυχική τους διάθεση. Καθώς η πάθηση συχνά αποτελούσε ταμπού και η κλασική χειρουργική της αντιμετώπιση προξενούσε φόβο, η αιμορροϊδοπάθεια έτεινε να καθίσταται χρόνιο πρόβλημα που υποβάθμιζε όλο και περισσότερο την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπομένει κανείς το πρόβλημα! Στην ιατρική και στην υγεία τίποτα δεν είναι ταμπού! Ο ασθενής δεν έχει τίποτα να φοβάται πια! Η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση άλλαξε πλήρως τον τρόπο θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας!

Η ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία με αιμορροϊδοπλαστική συνοδεύεται από την υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών: «γιατρέ μου ξαναγεννήθηκα» είναι ένα συνηθισμένο σχόλιο που ακούω από ασθενείς που κατάφεραν να ξεπεράσουν το ταμπού και τους φόβους τους και να απαλλαγούν οριστικά από το πρόβλημά τους.

Άλκηβιάδης Φ. Παππάς, Γενικός Χειρουργός – Πρωκτολόγος

Proctoclinic:
Φιλλύρων 5, Ηράκλειο Αττικής
Τ.Κ. 14122,
Τηλ : 210 2820470