Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με τη μέθοδο SiLaC®.

600 338 Proctologia.gr

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αυγερινός – Γενικός Χειρουργός

Η κύστη κόκκυγος είναι μια πολύ συχνή φλεγμονώδης πάθηση που εντοπίζεται στο δέρμα και στο λίπος της περιοχής του κόκκυγα και παρουσιάζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες. Εκδηλώνεται ως ένα σκληρό μόρφωμα, που είναι η κύστη, και κάποιες μικρές οπές στο δέρμα που είναι τα στόμια των συριγγίων της, τα οποία σχεδόν πάντα περιέχουν τρίχες. Οι ασθενείς που πάσχουν από κύστη κόκκυγος συνήθως διαμαρτύρονται για μια συνεχή εκροή πύου ή/και αίματος από τα στόμια των συριγγίων που τους δημιουργεί δερματίτιδα και φαγούρα. Πολύ συχνά επίσης η νόσος εκδηλώνεται αιφνιδίως ως ένα απόστημα στην περιοχή το οποίο συνοδεύεται από έντονο πόνο, πρήξιμο και πυρετό. Η διάγνωσή της γίνεται εύκολα με την απλή κλινική εξέταση από το χειρουργό.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική
Κατά καιρούς έχουν εφαρμοσθεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές που στο σύνολό τους στοχεύουν στην πλήρη χειρουργική αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της, με διατήρηση του χειρουργικού τραύματος ανοικτού ώστε να επουλωθεί προοδευτικά μόνο του σε ένα διάστημα 40-45 ημερών (επούλωση «κατά δεύτερο σκοπό»). Οι τεχνικές αυτές είναι μεν αποτελεσματικές στο 90% των ασθενών, από την άλλη μεριά όμως είναι τραυματικές, επώδυνες, αιματηρές, απαιτούν καθημερινές αλλαγές τραύματος για ένα μήνα και περιορίζουν σημαντικά τους ασθενείς από τις ατομικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Σε αρκετούς ασθενείς τοποθετούνται ράμματα (κλειστή, ημίκλειστη τεχνική) ενώ το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μετά από την πλήρη επούλωση των τραυμάτων δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να αναζητούν πιο εξελιγμένες και λιγότερο τραυματικές και επώδυνες θεραπείες.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με laser – SiLaC®
H τεχνική SiLaC® με τη χρήση τεχνολογίας laser (Sinus Laser Closure) είναι μια μέθοδος που άρχισε να εφαρμόζεται στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος τα τελευταία 5-6 χρόνια. Με την τεχνική SiLaC® αντιμετωπίζεται εξίσου αποτελεσματικά η νόσος χωρίς όμως καμία ταλαιπωρία για τους ασθενείς αφού λόγω του σχεδιασμού της παρακάμπτονται όλα τα προβλήματα που δημιουργεί ένα ανοικτό τραύμα και η καθυστερημένη του επούλωση. Η τεχνική SiLaC® στηρίζεται σε μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο. Δεν έχει ως στόχο τη χειρουργική αφαίρεση της νόσου αλλά τη «θερμική καταστροφή» της με τη χρήση ενέργειας laser. Για την εφαρμογή της απαιτείται ειδικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει μια πολύ λεπτή και εύκαμπτη ίνα που από το άκρο της εκπέμπει ενέργεια laser. Η ίνα αυτή εισχωρεί δια μέσου των συριγγίων στο εσωτερικό της κύστης και καταστρέφει (μετουσιώνει) τα κύτταρα του τοιχώματός της (ενδοθήλιο), μετατρέποντάς την, μαζί με τα συρίγγια, σε μια αδρανή εσωτερική ουλή.
Η διάρκεια του χειρουργείου δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά και στους περισσότερους ασθενείς η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με laser – SiLaC®
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου SiLaC® είναι πολλά και σημαντικά. Το βασικότερο είναι ότι οι ασθενείς δεν πονούν καθόλου ούτε κατά την διάρκεια του χειρουργείου αλλά ούτε και μετά απ’ αυτό. Είναι μια τεχνική εντελώς αναίμακτη και ατραυματική, στην οποία δεν τοποθετούνται ράμματα, δε χρειάζονται αλλαγές τραύματος και δε σχηματίζονται ουλές μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς κινητοποιούνται και γευματίζουν αμέσως μετά από το χειρουργείο, επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα και είναι σε θέση να επανέλθουν πολύ γρήγορα (σε 1-2 ημέρες) σε πλήρη ατομική και επαγγελματική δραστηριότητα. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση μπορούν να κάνουν μπάνιο ελεύθερα, ενεργούνται φυσιολογικά, και ακολουθούν ελεύθερη δίαιτα. Σε μια εβδομάδα επιτρέπεται να ξεκινήσουν ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής και προοδευτικά γυμνάζονται κανονικά. Τέλος, από την επόμενη κιόλας ημέρα μπορούν άνετα να οδηγήσουν αυτοκίνητο. Η τεχνική SiLaC® είναι απολύτως ασφαλής για τους ασθενείς και η αποτελεσματικότητα της είναι εξαιρετική, συγκρίσιμη με αυτή της κλασσικής «ανοικτής» μεθόδου.
Η τεχνική SiLaC® με τη χρήση της τεχνολογίας laser σχεδιάστηκε για να βάλει τέλος στα δύσκολα μετεγχειρητικά προβλήματα που προκαλούσαν οι παλαιότερες «ανοικτές» μέθοδοι, προσφέροντας μια μοντέρνα, ανώδυνη, ασφαλή και πολύ αποτελεσματική λύση στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Δικαίως αποτελεί σήμερα για τους ασθενείς, την πρώτη θεραπευτική επιλογή.

Κωνσταντίνος Αυγερινός – Γενικός Χειρουργός

Ιατρείο: Αντήνορος 11, Παγκράτι, 11634

Τηλ: 210 7222330
Κιν: 6974421222